Doğru nota, doğru anahtar, doğru ses!

zeki müren korosu_1

 

Bursa, amatör müzik koroları bakımından oldukça zengin bir şehir.. Ekmeğini müzikten kazanan profesyoneller hariç, müzikle uğraşmanın, hele bir enstrüman çalmanın ne kadar keyifli olduğunu bilir herkes… En sıkıntılı anlarda, bir enstrümanın tellerine, tuşlarına dokunup, notaların büyülü sesini çıkarmanın verdiği haz anlatılamaz. Uğraşmayanlarda da sürekli özenç vardır hep…

Bursa’da amatör müzik koroları açısından zenginliğin nedeni de bana kalırsa Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü bünyesindeki Türk Sanat ve Türk Halk Müziği bölümleridir. Pek çok sanatçının ilkokuludur, eski adıyla Belediye Konservatuvarı… Verdiği eğitimin akademik değeri olmamasına karşın Türk müziğini en ince ayrıntısına kadar öğretiler orada…

Erdinç Çelikkol döneminde, eğitim kalitesi açısından zirve yapan konservatuvardan mezun olup bugün Türkiye çapında tanınan isimler var. Güzin Değişmez, Ertan Bilgin, Ertuğrul Erkişi, Aslıhan Erkişi, Ömür Gençel ilk akla gelenler… Halen konservatuvarda öğretmenlik, şeflik yapanların hemen hepsi Erdinç Çelikkol’un rahle-i tedrisinden geçmiştir. Amatör koroları çalıştıran şeflerin pek çoğu da yine konservatuvardandır…

Şahsen ben de, Devlet Sanatçısı Kutlu Payaslı Hocam şefliğinde Zeki Müren Kültür Sanat Derneği Korosu’nda orkestra-koro şefliğinin ne kadar önemli ve uzmanlık gerektiren bir iş olduğunu anladım.

Şef demişken…

Şefsiz bir orkestra, bir koro mümkün değil. Nota ve nasıl okunacağına ilişkin kuralları yazılı olmasına karşın, eseri dinlenebilir hale getirmek şefin işidir.

Şef, elindeki bageti aykırı ses çıkaranların gözüne sokmaz hiçbir zaman… Daha iyi ses almak için motive eder.

Demokrasiler de böyle değil midir? Çok farklı seslerin birbirini bastırmaksızın uyumlu bir şekilde melodiye dönüştürülmesi değil midir?

Evet, nota evrenseldir. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin her sesin yeri aynıdır. Tek farklılık, anahtardır. Sol anahtarı, fa ve do anahtarı gibi… Seslendireceğiniz eser de, hangi anahtarla çalınacağı da bellidir. Sol anahtarı yerine fa anahtarı kullanırsanız ton değişir. Müziğin karakteri değişir.

Sözün özü;

Orkestradan huzurun şarkısını dinlemek istiyorsak, notayı kuralına göre çalıp, güfteyi de o doğrultuda seslendireceğiz. Yanlışı doğru diye sunup, bageti milletin gözüne sokmayacaksın!

 

—BEYİN CİMNASTİĞİ—

Usulünce çalınsa her bir nota
Konulmasa ülkede kimseye kota
Nedir bu hırs, bu açgözlülük?
Hepimizin eriyeceği aynı pota

 

Makale Yaşam 4.055 Okuma
Etiketler: