“Türk milleti, Türk Ocakları ve Bursa Türk Ocağı”

hamit sarac2

 

Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları” adlı eserinde Ord. Prof. Sadri Maksudi Arsal  milleti şu şekilde tanımlıyor. “Tarihi ve siyasi inkişafı (gelişimi) neticesinde şekillenmesini tamamlamış her kavim bir millettir. ”

Bu tanıma göre yeryüzünde millet olma özelliğini ilk nasiplenmiş Türk ırkıdır. Tarihi bilgi ve belgeler; En son taş ve kaya üzerinde ki araştırmalar da bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmektedir.

Tarihi, siyasi ve ekonomik gelişimini tamamlayıp Türk milleti ismiyle dünya insanlık aleminde yer alan yüce Türk milleti insanlığa hizmet veren çok mümtaz şahsiyetler yetiştirmiştir. İslam dinini hayatının en mukaddes inancı olarak kabul ettikten sonra insanlığa hizmete daha çok önem veren Türk’ler milli hasletleri gereği kalıcı milli kahramanlarını da yetiştirmiştir.

İslam öncesi hayatıyla İslami kabul sonrası hayatında yetiştirilmiş mümtaz şahsiyetlerin örtüşen özellikleri Türk’ün Allah’ın bir özel ırkı olduğunun da bir delilidir.

Tabii ki TÜRK böyle hem milli, hem dini hem de insani özellikleri yüklenmiş bir görev şuuru ile dünyayı sevgi ile keşfe ve fethe çalışmış olması insanlık düşmanlarını da harekete geçirmiştir.
Türk Osmanlı devletinin sonunda düşman tarafından Türk’ün tarih sahnesinde ki yerini daraltmak veya sıfırlamak isteyen düşmanın İstanbul’daki tutum ve davranışları ;
milli hasletler ve milli heyecanlar ile donanımlı Tıbbiyeli ve Mülkiyeli gençleri harekete geçirmiştir. İstanbul’da Sultanahmet mezarlığında aralıklarla bir araya gelen bu gençler hafızalarında biriken düşünce dünyalarını kaleme alırlar.

Ulaşabildikleri aydın ağabeylerine kaleme alınan bu mektubu teslim ederler. Mektuptan etkilenen bu değerli aydınlarımız  Fatih’te Yusuf Akçura’nın evinde bir araya gelerek mektubu büyük bir sorumluluk ile okuyup değerli evrak olarak kayıt altına alırlar. Burada yapılan istişare toplantısında aydınlar;
“1-Türk Kültürünü ahlak ve fikir yapısını araştıralım ve geliştirelim.
2-Milli birlik ve beraberliğimizi bütünleştirelim.
3-Toplum yapımızı sağlamlaştıralım.
4-Türkçülük Ülkümüzü yükseltelim ve yüceltelim.”
Derler ve her türlü iletişim yolunu kullanarak halkımızı ve gençliğimizi eğitelim diyerek yola çıkarlar ve bir bakıma Türk Ocakları’nın amaçlarını belirlerler.

1912 de resmen kurulmuş olan Türk Ocakları’nın Bursa Şubesi de 1913 de açılmıştır. Bugün halen aynı amaçlar doğrultusunda Kurtoğlu Mahallesi Yeşil Caddesi No: :8/1 Yıldırım / Bursa adresinde hizmete devam eden bu Ocağın bir üyesi olarak ve sevk ve idaresinde görevli olmaktan büyük bir haz duymaktayım.

2013 ve içerisinde bulunduğumuz yılda yaptığımız faaliyetlerden önemli gördüklerimi sizlerle bu yayın aracılığıyla paylaşmak istedim. Bu yayında Ocağımıza verdiği fırsat için Tuğçe İçöz Bağçavan’a teşekkürler.
2013 yılı Türk Ocağı Bursa Şubesi faaliyetleri şöyledir.

Gazetemiz her ay düzenli olarak yayımlanmıştır. Gerek şube hizmet binamızda gerekse çeşitli salonlarda konferans, bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş, çeşitli televizyon programlarına katılım sağlanmıştır. 2013 yılı etkinliklerimizden bazıları şunlardır:

12 Ocak 2013: Uludağ Üniversitesi (UÜ) Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muhlis Özkan, Sırrı Akbaba, Filiz   Giray ve Doç.Dr.Rahşan S.Çetinkaya’nın katılımları ile “İlköğretimden yükseköğretime Türk eğitim sisteminin sorunları” konulu panel düzenlendi.

25 Ocak 2013; Türk Ocaklarına hizmet etmiş abide şahsiyetleri tanıtan 2013 yılı takvimi 2000 adet bastırıldı. Türkiye’deki Türk Ocaklarına kargo ile gönderilerek, Bursa halkına da Mahfel önünde elden dağıtıldı.

11 Şubat 2013 ; Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden katılımlarıyla Darüzziyafe’de düzenlenen yemekli toplantıda Türk Ocağında daha güzel, daha iyi neler yapılabilir konuşuldu.

8 Mart 2013; “ Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı “ adlı etkinlikte UÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kelime Erdal konuşmacı oldu. Devlet Klasik Türk Müziği Korosu da  Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinin bestelerini icra etti.

15 Mart 2013; Hanımlar kurulumuz Dr. Can Başaran’ın katılımıyla “Meme kanseri, troid hastalıkları, cilt kanserleri ve hemoroid hastalıkları “ konusunu işledi.

22 Mart 2013; Bursa Türk Ocağı gençlerinin  UÜ öğrenci toplulukları İstiklal Savaşı büyük komutanlarından Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir’i ağırladılar.

23 Mart 2013; Ocağımızın misafiri olan Timsal Karabekir  Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerine  Cumhuriyet Tarihi ile ilgili bir konferans verdi.

04 Nisan 2013; Ocağımızın gençlerinin kurmuş oldukları UÜ’deki Genç Kalemler ve Türk Dünyası Kültürü toplulukları Nevruz’u kutladılar. Öğrencilerimize  Ocağımız 400 kişilik pilav ve ayran ikramında bulundu.

12 Nisan 2013; Yeni Medya Düzeni konulu konferansın konuşmacısı Yeniçağ Gazetesi Yazarı Selcan Taşçı oldu.

06 Mayıs 2013; Türkçülük Bayramı kapsamında Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ile birlikte, TRT sanatçıları Tuğçe Pala Becerikli ve Nusret Yılmaz’ın katılımları ile “Türk Müziği Gecesi” düzenlendi.

16 Mayıs 2013; Araştırmacı Servet Somuncuoğlu,  “Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler” konulu konferansı gerçekleşti.

20 Mayıs 2013; Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin  “Bursa Türk Ocağı’nın Tarihçesi” konulu TÜBİTAK projesi okul salonunda sergilendi.

9 Haziran 2013; Ocağımız Yönetim Kurulu kararı ile Manisa – Alaşehir Halk Kütüphanesi’ne bağış olarak 130 adet kitap gönderildi.

9 Haziran 2013; Gençlik kolumuz bu yıl ki sezon kapanış etkinliğini İsmail Gaspıralı’nın Darürrahat Müslümanları eserini ütopik bir pencereden inceleyerek gerçekleştirdi. Konuşmacı ise Yrd. Doç. Dr. Bilge Kağan Şakacı idi.

4 Aralık 2013; Uludağ Üniversitesi ile birlikte Uluslararası Dünya Dili Türkçe sempozyumunda görev aldık ve sunumlar yaptık.

21 Aralık 2013;   100.yıl vesilesiyle açtığımız orta ve yükseköğrenim öğrencileri arası makale ve şiir yarışmasında dereceye girenler için ödülü töreni düzenlendi.

29 Aralık 2013:   Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ile birlikte 2013 yılı sonu Türk Sanat Müziği Konseri düzenlendi.

Ocak 2014:  100.yılımız sebebiyle Dr. Celil Bozkurt’un yazdığı Bursa Türk Ocağı (1913-2013) adlı kitap yayımlandı.

Ocak 2014: 2013 yılında yitirdiğimiz Türk Tarihi Araştırmacısı Servet Somuncuoğlu anısına “Taştaki Türkler” adlı duvar takvimi bastırıldı ve hem üyelere, hem de Bursalılara dağıtıldı.

26 Ocak 2014: Şube genel kurulu düzenlendi. Yeni yönetim kurulu Prof. Dr. Selçuk Kırlı, Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu, Yard. Doç. Dr. Seher Boykoy, Hamit Saraç, Dr. Mete Ateş, Nadir Ülker’den oluştu. Prof. Dr. Selçuk Kırlı yönetim kurulu tarafından yeniden Başkanlığa layık görüldü.

31 Mart 2014: Türk Ocakları Kuruluşu Özel konserinde Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun yanı sıra Ankara Devlet Korosu sanatçısı Çiğdem Gürdal da sahne aldı.

25 Nisan 2014; Dede Efendi Salonu’nda düzenlenen konferansa Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğe Bursalılar yoğun ilgi gösterdiler.

3 Mayıs 2014: Türkçülük Günü kapsamında Dede Efendi Salonu’nda düzenlenen Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Ümit Özdağ katıldı. Aynı günün akşamı Tayyare Kültür Merkezi’nde misafir solist Bekir Ünlüataer ve Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun sahne aldığı konser düzenlendi.

İnceleme-Araştırma Makale 6.460 Okuma