Metropol olma yolunda ilerleyen Bursam

Canan Elmastaş

Türkiye de raylı sistemler adına ilklere adını yazdıran, ilk yerli tramvay ilk yerli metro vagonu üreten şimdi de hızla tren üretme yolunda ilerleyen ve Türkiye’nin kesintisiz en uzun şehir içi raylı sistem hattına sahip olan bursa koltuklarımızı ne kadar kabartsa da Bursaray da engelliler için yapılan düzenlemeler konusunda sanırım en geride kalan illerimiz arasında. Ulaşım da olduğu kadar ulaşıma erişim konusunda burulaşın duyarsızlıkları engellileri isyan ettirmiş durumda engelli vatandaşların en çok kullandığı güzergâh olan Merinos ve Kültürpark istasyonlarında ki artık hurda olan 10 yıldır kullanılan asansör görünümlü platformlar gün geçtikçe verimsiz hale gelip engellilerimizi devamlı mağdur etmektedir, bunların acilen değiştirilmesi gerekmektedir. Asansörlerle ilgili burulaşa yapılan şikayetlerin ardı arkası kesilmemekte olup Burulaş her şikayete aynı yanıtı vermektedir.

“ YETERLİ BÜTÇEMİZ BULUNMADIGI İÇİN ENGELLİ ASANSÖRLERİNN YENİLENMESİNE ARA VERİLMİŞTİR…”

Bu arada yenilenen asansörlerde tüm engel gruplarına hitap etmemekte olup gelişi güzel konulan çağrı butonlarının yerden yüksekliği yer yer 1,20 cm bulurken 70 cm olması gereken Avrupa engelli normlarına uygun değildir.

Büyükşehir belediyesi 64 adet metro vagonunun ihalesini açarken bu vagonlara engellinin ulaşım hakkını neden görmemezlikten gelmektedir… Kaldı ki son olarak yakın tarihte açılan Kestel hattına konan 2.el fi tarihinden kalma metro vagonlarının hali de içler acısı yan aynaları dahi yok vatman başını pencereden uzatıp vagonlara binen birinin olup olmadığını kontrol edip öyle metroyu hareket ettiriyor. Kapılar otomatik değil sıkışan bir cisimde tekrar açılmıyor. Vagonlar istasyon platformuyla o kadar uyumsuz ki yer yer platformla vagon arasında ki yükselti 20 cm ı buluyor hâlbuki platformla vagon yüksekliği eşit olması gerekmez mi?

Yine bu vagonlarda;

Görme engelli vatandaşlarımız için sesli sinyalizasyonu yok…

İşitme engelli vatandaşlarımız için görsel uyarı yok…

Engelli vatandaşların kentin doğu yakasına giderken bu vagonlar sayesinde yolculukları işkence ve çileye dönüşüyor…

Çünkü yardım almaksızın vagona binmeleri imkânsız ötesi…

Karga tulumba vatandaşların yardımı ile vagona çıkarılıyorlar. Batı yakası istasyonlarında görev alan güvenlik görevlıleri doğu yakası istasyonlarında engelliler konusunda neden duyarsız… İnanın sırf bu doğu yakasında ki vagonlar ve görevliler yüzünden evinden çıkmak istemeyen engelli arkadaşlarım var.

Asıl merak ettiğimse bu hurda vagonlara verilen paralar bursa için daha yararlı işlerde kullanılamaz mıydı? Mesela şu Bütçeniz yeterli olmadığı için bir türlü revize edemediğiniz engelli platformları revize edilemez mi?

Ya da Büyükşehir kentin doğusundan Batısına engellisine sağlıklı bireylerle eşit hizmeti veremez miydi?

Bu kentin doğusunda da engelli vatandaşımız yaşıyor onlar bu kentin her yerinde onlar içimizde onlarında kaliteli hizmet alma hakkı var.

Bursa Büyükşehir belediyesi yada Burulaş ulaşımda ki engelleri ne zaman görüp kaldıracak.

Ben yaşanan sorunlardan şunu anladım…

Burulaş’ta bana kalırsa bazı konularda engelli…

Hayatımızdaki tüm engellerin aşılabilir olması dileğiyle…

Makale 6.486 Okuma
Etiketler: