AVM turistleri

Yabancı bir internet sitesi, üyelerine “Gittiğiniz ülkelerden en çok hangisinde yerli halkın kaba ve dostça olmayan tavırlarına maruz kaldınız?” sorusunu sormuş.

Bin 200 kişinin verdiği cevaplardan yola çıkılarak, 34 ülke arasından turistlere en kaba davranılanlar sıralanmış.

Buna göre turistlere en kaba davrananlar Fransızlar olarak belirlenmiş. Onları Ruslar, İngilizler ve Almanlar takip etmiş.

Listenin on birinci sırasına gelindiğinde ise biz Türkleri görüyorsunuz.

Bu konuda Fransızların birinciliğine şaşırdığımı söyleyemem. Ancak Türklerin listede on birinci sırada yer edinmesini oldukça ilginç buldum…

 

**

Sosyal ilişkilerin gittikçe zayıfladığı ve her geçen gün biraz daha bireyselleşen şehirlerimizde Türk konukseverliğinden bahsetmek artık maalesef pek de kolay değil, bunu kabullenmek gerek.

Ancak, Bursa gibi bir kentte ‘turist gelsin’ diye kamu eliyle bizzat gerçekleştirilen, ya da öncülük edilen iyileştirmeleri son yıllarda ciddi şekilde artarak görmemize rağmen, üstelik düğer illerimizin tamamına yakınında da aynı politika benimsenmişken, turistler neden bizi kaba olarak algılıyor, anlayabilmiş değilim.

**

Öyle bir ülke ki, günlük hayatta var olan yazılı ya da yazısız kurallar, turistler söz konusu olduğunda anında esnetiliyor; hatta ortadan kalkıyor.

AVM’lerinde (alışveriş merkezi), çadırındaymış gibi sere serpe yayılabilen, bangır bangır bağırarak sohbet edilebilen, çoluk çocuğun rahatça ortalığı birbirine katabileceği, güvenlik görevlilerininse sadece hemşerilerine ‘höt’ diyebildiği başka bir ülke bulabileceklerini zannetmiyorum bu arkadaşların…

Bursa’daki bütün AVM’lerde bol miktarda bulunurlar…

Zaten bu arkadaşlara AVM turisti demek daha doğru olur sanırım.

Çünkü kendi ülkesinde ya da dünyanın herhangi bir yerinde rahatça görebileceği ürünlerin yer aldığı AVM’ye girip tatil boyunca oradan çıkmayan, acıktığında hepimizin bildiği o hamburgerciden yiyen, üzerinde demokrasilerini borçlu oldukları (!) USA yazılı taytlar ve tişörtlerle gezen bu grup, demek ki yollarına kırmızı halılar serilse yaranılamayacak cinsten…

**

Bütün turistleri bu sınıfa koymaya çalışmak tabi ki son derece yanlış olur.

Ancak başka bir tarz var ki, böyle turiste can kurban…

Gittikleri şehrin tarihini, kimliğini merak ederler. Dolayısıyla onları daha çok Yeşil’de, Ulucami’de, Emirsultan’da görürsünüz. Sokaklarda, caddelerde, binaları incelerken, çevreyi izlerken bulursunuz.

Misafir olarak bulundukları şehrin kültürüne saygı duyarlar. Bu nedenle de yerel halka karşı son derece nazik, yerleşik kurallara karşı da son derece saygılıdırlar.

Gittikleri yeri anlamaya, yaşamaya, bütünleşmeye çalışırlar…

**

Türk insanını o listenin on birini sırasında görmek benim ağırıma gitti. Oysa biz kendimizi konuksever bilirdik.

Demek ki dışarıdan gelen turist, öyle algılamıyor…

Sen hem turisti çekmek için dünyayı önlerine koy, hem de sana ‘kaba’ desinler! Türk insanının turiste karşı davranışında mı sorun var, yoksa o ankete cevap verenler AVM turistlerinden mi oluşuyor bilemedim…

Acaba yanlış turisti mi çekmeye çalışıyoruz?

Zira buna binaen, ‘Gittikleri ülkelerde en kaba davranan turistleri belirleyen bir araştırma yapsak ortaya ne çıkardı?’ sorusunu soruyorum kendime.

Cevabı da basit…

İlk sırada AVM turistleri; listeye giremeyecek olanlarsa kültür turistleri…

Makale 3.799 Okuma
Etiketler: