Sümbüllü Bahçe Konağı

sümbüllü bahçe (7)

 

Eski Bursa’nın tam kalbinde küllerinden yeniden doğan Sümbüllü Bahçe Konağı, konuklarını kartpostallardaki Bursa’ya çağırıyor.

Tarihi hisar bölgesinin en nadide köşesinde, Orhangazi ve Osmangazi Türbeleri’nin hemen yanındaki dar sokağın sonundaki konak; yıllar sonra kapılarını 2011 yılında büyük bir misafirperverlikle açtı.

Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği altı ayrı yapıdan oluşan sümbüllü bahçe konağı, essiz manzarası ve muhteşem mimarisiyle Tophane sırtlarında göz kamaştırıyor. Bahçedeki sümbüller ve çiçeklerden dolayı Sümbüllü Bahçe Konağı olarak bilinen tarihi yapılar topluluğunun rekonstrüksiyon çalışmalarına 2008 yılında başlandı. 2011 yılı Mayıs ayında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla Osmangazi Belediyesi tarafından Bursa kültür hayatı ve Turizmine kazandırıldı.

Konağın kuzeyinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna ait tarihi bir yapı, güneyinde Balibey Hanı, batısında Orhangazi ve Osmangazi’nin Türbeleri ve doğusunda Tophane yamaçlarının altında Cemal Nadir Caddesi yer alıyor. Sümbüllü Bahçe Konağı’nın bahçesi eşsiz Bursa manzarasına  hakim konumuyla sosyal ve kültürel buluşmalar için farklı bir adres olmayı başardı.

GÜNYÜZÜNE ÇIKTI

Sahiplerinin birleşip restore ettirememesi nedeniyle yıllardır harabe bir durumda bekleyen tarihi Sümbüllü Bahçe Konağı yeniden gün yüzüne çıktı. Osmangazi Belediyesi Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Teoman Özalp’in eşi Ülkü Özalp ve iki kardeşinden satın almıştı.
1921-23 yıllarında Ülkü Özalp’in dedesi Rasim Vehbi tarafından yapılan tarihi yapı, son 20 yıldır aileden hiç kimse konakta oturmadığı için harabe bir vaziyette bekliyordu. Bursa’nın en gözde noktalarından biri olan Tophane sırtlarında yer alan ve mimarisiyle göz kamaştıran tarihi yapı, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Teoman Özalp ve eşi Ülkü Özalp ile Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’nin tapu belgelerini imzalamasıyla belediyeye geçmişti. Sümbüllü Bahçe Konağı, 1921-23 yılları arasında, Ülkü Özalp’in dedesi Rasim Vehbi tarafından yaptırıldı.’Muradiye’deki tütün deposunu da Rasim Vehbi Bey’in yaptırdığı biliniyor’

İç içe iki yapıdan oluşan konağın büyük olan bölümünde 7 oda ve 3 salon bulunuyor. Aile ilk başlarda bu konakta kaldı. Ancak aile bireyleri daha sonra iş ve diğer nedenlerle başka şehir ve ülkelere göç edince konak boş kalmaya başladı. Böyle olunca da konak bir süre sonra kiraya verilmeye başlandı. Kiracılar arasında, konağı yağmalayanlar olduğu gibi iyi kullanan ünlü isimler de bulunuyor.

 

TURİZME YENİ SOLUK

Sümbüllü Bahçe Konağı, farklı dönemlerde yapılmış 6 yapıdan oluşuyor. Tarihi konakta, toplantı salonları, kış ve yaz yemek ve çay salonları, dinlenme ve VIP salonları yer alıyor. Konak ayrıca bahçe bölümüyle de yazın keyfini Bursa manzarasını seyrederek çıkarmak isteyenlere ev sahipliği yapıyor. Konakta, tarihi dokuya uygun Türk ve Osmanlı mutfağının seçkin yemeklerine yer veriliyor.

 

Sümbüllü Bahçe Konağı’nın restorasyon aşamasındaki kazılarında rastlanan Bizans döneminden kalma sur duvarları ve erken dönem Osmanlı hamam kalıntıları konağa tarihi açıdan da önemli değer katıyor. Tarih meraklılarının uğrak yeri olan konakta birbirinden önemli sergiler Bursalılarla buluşuyor.

 

KENTİN MARKALARI

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye olarak yenileyerek yeniden Bursa halkına ve turizmine kazandırdıkları sivil mimari örneği Sümbüllü Bahçe Konağı’nın hizmete girmesinden buyana 3 yıl geçtiğini belirtti.

Sümbüllü Bahçe Konağı’nın geçen bir yıllık sürede kentin önemli markalarından biri haline geldiğinin altını çizen Dündar, konağın bundan sonra yukarı doğru bir ivme ile kente değer katmaya, hizmet etmeye devam edeceğini kaydetti.

Sümbüllü Bahçe Konağı’nın sosyal tesis olarak hem Bursalılara hem de kente gelen turistlere hizmet verdiğini ve müdavimlerinin oluştuğunu aktaran Dündar, “Sümbüllü Bahçe Konağı’nı Bursa’nın ve turizmin hizmetine sunarak marka kent Bursa’nın önemli simgelerinden biri haline getirmek istedik. Aradan kısa bir zaman geçmesine rağmen bunu başardık. Bursa’da Sümbüllü Bahçe Konağı prestij bir mekan oldu. Bursa’nın markası oldu. Bundan sonra da böyle devam edecek. İnsanlarımız burada eşsiz Bursa manzarasında Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmaya, kenti yaşamaya devam edecek. Burası daha ilk yılında Bursa’nın vazgeçilmezlerinden biri oldu” dedi.

Tarih-Kültür 7.642 Okuma
Etiketler: